Voorkom emotie eten

Voeding en bepaalde gebeurtenissen gaan vaak samen. We eten vaak naar ons gevoel en naar wat we mee maken in ons leven. Voeding word in ons leven steeds meer geassocieerd met bepaalde gebeurtenissen in ons leven en/of personen. In sommige gevallen kan dit zelfs uitlopen tot een eetstoornis of een aversie tegen een bepaald voedingsmiddel. Een voorbeeld hier van is dat bij zuigelingen voedsel een gevoel van veiligheid kan bieden. Vergeet ook het snoepje niet dat vaak aan kinderen wordt gegeven nadat ze gevallen zijn. Bij emotie-eters is het vaak dat voedsel een troost kan bieden en zo ook ervaren wordt. Gevolg hiervan kan zijn dat mensen bij een niet zo’n fijne gebeurtenis of een niet zo’n fijn gevoel gaan “weg-eten” ofwel emotie eten.

Andere mensen gaan juist eten als ze vrolijk zijn. Zo is eten voor ieder individu heel anders. Zo hebben buitenlanders die in Nederland wonen hetzelfde veiligheidsgevoel rondom voeding. Vaak is dan ook dit de reden dat ze zich sterk vasthouden aan de eigen voedingsmiddelen uit hun land / cultuur.