Waarom plaatselijk afvallen niet lukt

Velen van ons hebben wel en een plek op het lichaam waar we het meest mee ontevreden zijn. Veel voorkomend is het buikje waar we van af willen. Nou dan gaan we maar heel veel buikspieroefeningen doen zoals crunches, sit ups en planken we totdat we er bij neer vallen. Maar is dit de oplossing om zo plaatselijk af te vallen?  Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen, "nee". Plaatselijk vet verliezen of afvallen gaat helaas niet.

Je kunt je buikspieren dus zo vaak trainen als je wil, maar de energie die daar voor nodig is komt uit je gehele lichaam en dus niet alleen uit het vet wat op je buik zit. Het is beter om productief te zijn over het gehele lichaam. “Compound oefeningen” spreekt een groot gedeelte aan van je lichaam waarbij je veel verschillende lichaamsdelen en spieren moet gebruiken. Dit zijn dan ook de zwaarste oefeningen. Hiermee verbrand je dan ook de meeste calorieën , over het gehele lichaam dus. Hiermee verbrand je dan ook het meeste vet mee.

Vaak zie je dat veel mensen op een bepaalde plaats op het lichaam meer vet op slaan dan op andere delen van het lichaam. Dit kan zijn op de bovenbenen, billen, buik of elders. Dit is dan zoals je wellicht denkt ook niet in balans? En ja dat klopt, bepaalde vetoverschotten op het lichaam.  Dit heeft alles te maken met de verhouding van hormonen in je lichaam

Het hormoon “Oestrogeen” tevens een vrouwelijk hormoon staat er om bekend dat het vet op slaat rondom de billen en benen.

Buikvet wordt weer door een ander hormoon extra aangemaakt. Dit is cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Een hormoonoverschot kan er voor zorgen dat vet in verhouding tot andere plaatsen op het lichaam juist op een en bepaalde plek wordt opgeslagen. Hierdoor kan het juist extra lastig worden om op die plaats slank(er) te worden. Het enige middel hiervoor is het aanpassen van het voedingspatroon.

GEDULD is hierbij van groot belang.