.

Emotie eten 

Reminder!!

Veel mensen en dan vooral vrouwen herkennen dit wel. Stiekem (veel) eten (gezonde of ongezonde) voeding. Maar waarom gebeurt dit en waarom kunnen we ons op dat soort momenten niet bedwingen? Antwoord = vaak is er een achterliggende oorzaak. Weet je deze ? dan kan je dat verhelpen of oplossen in plaats van te compenseren met voeding. Een van de meest voorkomende oorzaken is stress en angst. Op deze momenten is er de kans dat je voornamelijk naar de ongezonde dingen grijpt. Bij emotie eten, word eten gebruikt en gegeten om de emotie te verstoppen. Hier geen gehoor aan te geven. Vaak zijn producten met koolhydraten zoals koek, snoep, chips, brood hetgeen waar je naar snakt. En je weet op het moment zelf ook wel van, he dit is niet goed. Maar toch lukt het niet om er van af te blijven. Je denkt verder niet meer na als die handen die zak chips duiken of dat pak koeken openmaakt om er vervolgens meerdere koeken achtereen op te eten. Op dat moment is er geen rem meer.

 Jij en ik zijn er mee opgegroeid. 

Weet je nog vroeger? Als je was gevallen en verdrietig was werd je getroost met een snoepje of een koekje. Of als je bij opa en oma was kreeg je een extra koekje omdat je zo lief was. Maar ook nu nog steeds. Als er iets te vieren is dan doen we dit doormiddel van iets te eten, Je hebt bijvoorbeeld die baan gekregen die je zo graag wilde en dat word dan gevierd met iets lekkers, je hebt een rot dag en vind dat je die reep chocola wel verdient. En zo kan ik nog wel even door gaan.

Wat is de reden dat jij gaat eten?

  • Als je stress hebt ?
  • Als je je verveeld?
  • Als beloning voor jezelf, omdat je iets gepresteerd hebt?
  • Of als troost omdat je een rot dag had?


Antwoord jij hier met een "ja" op? Dan doe je aan emotie eten. Wees hier bewust van. Nu is het va belang om te gaan leren hoe je als er een emotie zich aandient hoe jij daarop gaat reageren. 

Als je eet ga dan na waarom je eet? Heb je honger of heb je trek? Ben je gespannen of verdrietig? Ben je blij of verdrietig? Ben je moe of verveeld?

En wat zou je nog meer kunnen doen als je bijvoorbeeld blij bent? Is er iets anders wat je dan zou kunnen doen dan eten? Probeer voordat je gaat eten de stap naar eten te veranderen in een andere gewoonten. Bijvoorbeeld ik ben verdrietig, wat zou beter kunnen helpen? Eten of misschien een vriendin bellen een leuke liedje opzetten ec. 

Hieronder een aantal oorzaken: 

Emotie HONGER:

Je maag is leeg en je suikerspiegel is laag. Je lichaam verstuurt signaaltjes om snel eten te vinden.

WAT TE DOEN?:

Maak een uitgebalanceerde maaltijd. Drink een groot glas water. Eet vervolgens rustig je maaltijd op gedurende 20 minuten. 

Emotie: BOOS

Angst, stress, frustraties dit zijn jou instincten voor agressie. Maar niemand om mee te vechten. Je hersenen willen veel voedsel veroveren. Hierbij ontstaat een chemische vrijlating. 

WAT TE DOEN?:

Word rustig. Sta op en ga naar buiten om bijvoorbeeld een stukje te gaan hardlopen of ga sporten. Dit is een betere uitlaatklep dan opeens veel te gaan eten. Andere alternatieven zijn dansen luisteren naar hardcore muziek, schreeuwen, zingen, of neem een douche.

Emotie: EENZAAM

Eenzaamheid of teleurstelling zijn echte gevoelens. Maar ook comfort food is hier niet het juiste antwoord op. En over-eten zal je alleen maar meer een eenzaam gevoel geven

WAT TE DOEN?:

Bel je beste vriend of vriendin en herinner jezelf aan de mensen om je heen die om je geven. Als je echt alleen wil zijn ga dan een goede film kijken of lees een goed boek waarin je met je gedachten in kan verzinken. 

Emotie: MOE 

Wanneer je slaap tekort heb, zullen de honger regelaars in je lichaam die je seinen wanneer je honger hebt van slag zijn. Je lichaam probeert te compenseren door het gebrek aan energie op te vullen met eten. Je lichaam zal vooral hunkeren naar eten met veel suikers.

WAT TE DOEN?:

Het klinkt wellicht bekend. Maar het enige wat je op dat moment kan gaan doen is ook daadwerkelijk slapen! Echt waar er is geen enkel uur op de klok dat zegt dat het te vroeg is om te gaan slapen. Als je lichaam rust nodig heeft dan is dit de enige manier. 

Je eet te weinig!

Wat een andere belangrijke oorzaak is, dat je te weinig of niet de juiste stoffen binnen krijgt waardoor je gaat snaaien. Iedereen kent het wel. Je hebt een onwijs drukke dag en vergeet daardoor te lunchen. Je eet later even snel een koek. Als je dan 's avonds thuis komt heb je zo'n honger dat je niet eens meer kan wachten totdat het eten klaar is. Je begint tijdens het eten koken te snaaien en grabbelt wat in de zak chips, of eet een reep chocola. Dit is iets wat ik regelmatig voorbij zie komen. Door de drukte geen tijd hebben genomen om te eten. Dit is wat er voor zorgt dat jij 's avonds gaat snaaien. Je hebt een belangrijke maaltijd , de lunch verplaatst en even snel een koek gegeten of wellicht helemaal niets. Hierdoor kom je belangrijke voedingsstoffen te kort. Je lichaam krijgt zo te weinig energie binnen en vraagt dan aan het einde van de dag om snellen energie oftewel koolhydraten. En omdat je naast lichamelijk honger (te weinig voeding gegeten) hebt, ook mentale honger hebt. Je energie is lager en je bent wat prikkelbaar denken je hersenen dan niet van he ik moet iets voedzaam eten, nee je hersenen denken dan alleen maar aan ik heb snel energie nodig en hunkert dan naar koolhydraten. Op dat moment is het eigenlijk al te laat. Dat wil je dus voor zijn. Plan dus je voeding ins=, maak hier tijd voor en zet als het moet omdat jet het anders vergeet een wekker. Door geen maaltijden over te slaan voorkom je snaaigedrag. 


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn