“Vet Goed!”
Vetten vijand of vriend? Tegenwoordig zien we in de supermarkten een hoop 0% vet producten. Vetten krijgen op deze manier het label dat ze ongezond zijn. Toch is dat niet helemaal waar. We kunnen vetten onderverdelen in:
-Verzadigde vetten
-Meervoudige onverzadigde vetten
-Enkelvoudige onverzadigde vetten.
Deze laatste twee hebben wij wel degelijk nodig. Vetten zijn nodig bij de bouw van het zenuwstelsel, het vermogen tot leren, de manier hoe wij ons gedragen en voor de werking van ons immuunsysteem. Vetten kunnen zowel fungeren als bouwstof en brandstof.
Voordelen van goede vetten:
- Meer verzadiging
- Evenwichtige bloedsuikerspiegel
- Levert energie
- Bevat vitamines
***Vette Weetjes:
*Wist je dat we in het donker kunnen kijken door vetzuren? voornamelijk omega 3.
*Omega 3 zit in:
Pinda’s, olijfolie, avocado. (dit zorgt voor flexibiliteit en is ontstekingsremmend, goed voor het immuunsysteem)
*Omega 3 werkt als een antidepressivum
*Goed in omega 3 vetzuren is iemand die op korte termijn beslissingen kan nemen / die niet te lang twijfelt.
*Olijfolie kalmeert immuunsysteem
*Omega 3 vetten zet het immuunsysteem weer uit.
*Omega 6 zet ontsteking aan
*Omega 3 zet weer ontsteking uit.
*Kwark is voor het grootste deel omega 6
*60% van onze hersenen bestaan uit vet.
*Vet beschermt tegen trauma
Plantaardige omega 3 in:
- Lijnzaad
- Pompoenpitten
- Walnoten
- Olijfolie
- Pinda’s
- Avocado.
Goede vetten zitten o.a. in
- Kokosolie
- Kokos
- Olijfolie
- Makreel
- Zalm
- Haring
- Sardines
- Noten
- Avocado